De raamovereenkomst betreft het ontwerp en de uitvoering van een complex stads- en landschapsproject metbegeleiding op lange termijn om de samenhang van de uitvoering te garanderen en een zo naadloos mogelijkeopeenvolging van de verschillende fases (ontwerp, grondbeheer, bodemsanering, overgangsbeheer, tijdelijkgebruik, inrichting van openbare ruimten, BBP of verkavelingsvergunningen, effectenbeoordelingen, enz.). teverzekeren.Het betreft de start van de transformatie van een braakliggend spoorterrein van 13 hectare in een nieuwegemengde wijk (voorzieningen, huisvesting, openbaar park, kantoren, handelszaken).
Hoe maak je een stedelijke ruimte op een site die decennia lang als een eiland in de stad lag? Is het voldoende om het hek te openen en restanten van het verleden te redden als een soort patina? Of moeten we de site eerder “strippen” en enkel wat echt waardevol is behouden? En voor wie is dit dan waardevol?
Vanuit het perspectief van het stedelijk landschap is het gebied vandaag nog een breuk in het stedelijk weefsel. Het initiatief voor het richtplan Weststation kan echter het momentum vormen om deze fysieke breuk te slechten. Het nieuwe park en een verbinding over de sporen heen kan zorgen voor het herstel van de openruimte verbinding die de vallei van de Paruck en de Molenbeek ooit vormde: een stapsteen in het metropolitaan landschap van open ruimtes.
Het team GO WEST is ervan overtuigd dat het park het hart zal vormen voor de toekomstige ontwikkelingen, niet alleen als fysieke maar ook als sociale en culturele ruimte. Het park vormt het wervende element voor de ontwikkelingen en is ook de inspiratie voor een breed veld van actoren om aan boord te blijven in een langlopend en complex ontwikkelingstraject. De belangrijkste vraag is hoe we het verhaal & de ambities kunnen koppelen aan concrete acties. We willen het park stap voor stap openstellen voor het publiek en ter plaatse, samen met actoren en bewoners, het park creëren vanaf de eerste dag op de site zelf.
Het ontwerp is niet gericht op een toekomst-vaste eindsituatie, maar op permanente tijdelijkheid, die voortdurend door evolueert. Cruciaal voor het creëren van een duurzaam stadsdistrict en een levendig park is het overgangsbeheer. Hierin dragen de tijdelijke interventies bij aan de langetermijn ontwikkeling. Door per fase duidelijke doelen te formuleren kan iedere bijdrage kwaliteit toevoegen en daarmee de toegankelijkheid en de herwaardering van het gebied stimuleren.